Jangan Biarkan Penyakit DARAH TINGGI Sebagai “Pembunuh Senyap” Anda Tanpa Diduga

Darah tinggi/hipertensi yang tak terkawal adalah ‘silent killer’ iaitu pembunuh dalam diam kerana penyakit ini umumnya tidak menunjukkan gejala sampai benar-benar terlambat

Penyakit silent killer ini menjadi pembunuh kehidupan harian anda kerana penyakit ini sangat berisiko untuk anda diserang STROK secara tiba-tiba

Hal ini kerana pembuluh darah otak yang tersumbat itu pecah tiba-tiba akibat terus-menerus menerima aliran darah bertekanan tinggi. Akibatnya, otak jadi digenangi oleh darah dan sebahagian daripada tisu otak mengalami kerosakan disebabkan kekurangan bekalan oksigen.

Bukan tu je, bila ada darah tinggi anda juga berisiko untuk kena serangan jantung juga. Penyempitan arteri yang berlaku ini akan buat denyutan jantung jadi pantas dan kuat dari sepatutnya..

INFO PENTING:

Petanda jelas anda terkena serangan STROK

Q

Lemah anggota badan

Q

Pertuturan tidak jelas

Q

Penglihatan menjadi kabur

Q

Separuh anggota menjadi senget

Q

Koma

Q

Sakit Kepala yang berat

Bagaimana Cara Nak Atasinya?

N

Amalkan pemakanan seimbang

Tekanan darah tinggi boleh dikawal menerusi pengambilan sajian seimbang elak menu tinggi kalori dan lemak. Amalkan menu sajian lebih sihat dengan memasak secara merebus, selak pengambilan makanan dalam tin kerana tidak baik untuk kesihatan.

N

Melakukan senaman fizikal

Doktor menyarankan pesakit yang mengalami tekanan darah tinggi untuk melakukan senaman ringan sekurang-kurangnya 30 minit. Seperti yang kita sedia maklum, badan yang lemah dan kurang aktiviti akan menyebabkan sistem badan semakin lemah. Dan ini akan membawa kepada berlakunya penyakit tekanan darah tinggi malah akan mengundang kemudaratan yang membawa kepada permasalahan yang lain.

N

Mengamalkan SUPPLEMENT KESIHATAN YANG TIDAK MENGANDUNGI BAHAN KIMIA DAN HALAL

Sekiranya anda masih tidak mampu mengawal tekanan darah dari meningkat, anda boleh mengambil supplement yang bagi meningkatkan kesegaran tubuh badan dapat membantu proses untuk merawat tekanan darah tinggi daripada menjadi semakin parah.

Dah tak ambil ubat darah tinggi. Atas izin Allah

Dulu bacaan 150/90. sekarang dah 133/88

Bagus sangat Alhamdlillah.

Dah banyak peningkatan…

dulu selalu pening2 dan berangin

selera makan semakin banyak

dekat setahun doc tulis guna pen merah, tapi sekarang dah warna biru.

jantung tidak berdegup laju..